Blogia
LECTUBLOGBATX

RACÓ D´EMILIO

La dinastia Julio-Claudia.

La dinastia Julio-Claudia.

Introducció.

La dinastia Júlio-Clàudia estava composada per cinc emperadors: August, Tiberi, Calígula, Claudi i Neró. Dels quals August és considerat el més important perquè és el fundador més ampliament acceptat. La dinastia va governar desde l’any 27 aC al 68 dC. Entre les seues principals aportacions es troven la reforma de la seua política i la conservació de les institucions republicanes, en qual l’emperador disposava de tot el poder.

L´expansió militar.

Les províncies que eren sota Roma quan començà l’Imperi eren Itàlia, el sud d’Iberia, Grècia, Egipte, Cartago i Turquia. Octavi August va ampliar l’Imperi amb la conquesta d’Ibèria, Gàl·lia, Egipte, Mesopotàmia, Síria, Mesia. Els altres emperadors de la dinastia també conquistaren Algèria, Marroc, Líbia, Ucraïna i Turquia. Encara que no hi havia massa conquestes l’exèrcit era important perquè donava seguretat a l’Imperi, per a defendre’l i reconquerir noves terres.

L´economia romana.

L’economia es vasaba principalment amb la collita de blat, per fer pa i farina, la vinya per a fer vi i el cultiu de l’olivera per a l’extracció d’oli. La mineria consistia amb l’extracció de metalls com l’or, el ferro, la plata i el coure, etc. El comerç es duia terme mitjançant rutes molt ben situades i els intercanvis s’efectuaven amb monedes

La Pax Romana.

La Pax Romana va ser impossada per Octavi August que va aconseguir portar la pau lluitant contra ells per a que no hi hagueren enfrontaments. Aço porta a pensar que és possible aplegar a la pau per altres camins diferents a la guerra.

La politica interior imperial.

Nosaltres pensem que és més important el benestar social i económic que la concessió de llibertat perquè si hi ha bona economia hi ha menjar per a tots els habitants de l’Imperi.

La politica exterior imperial.

Que Roma continue expandin-se mentres tenia pau interior està bé perquè pensem que si hi havia enfrontaments entre romans perdrien una quantitat de soldats que podrien ser útils per a conquistar terreny. Els habitants que hi havien en els terrenys conquerits els mataven, els desterraven o els feien esclaus. Els habitants de les terres conquerides, malgrat que els romans aportaven la seua cultura no els afavoria per els motius anteriors.

La influència de l´economia romana avui.

En els nostres camps encontrem restes romanes com poden ser les termes romanes d´Alcora, les vies de Borriol, etc. La cultura romana ens va influir menys que la musulmana ja que van conquistar quasi tota Espanya. I quan a la resta d´activitats econòmiques tampoc ens a influit en la nostra cultura. Roma no ha segut la mare de la nostra cultura, ja que ens han influit més altres cultures.

Conclusió

En conclusió la dinastia Júlio-Clàudia estava composada per cinc emperadors: August, Tiberi, Calígula, Claudi i Neró. Els emperadors de la dinastia també conquistaren Algèria, Marroc, Líbia, Ucraïna i Turquia. L’economia es basaba principalment amb la collita de blat, la vinya i l’olivera. La pax romana va ser impossada per Octavi August que va aconseguir portar la pau lluitant contra ells per a que no hi hagueren enfrontaments. La Roma no a segut la mare de la nostra cultura.

Ens pareix bona la manera de governar de Roma encara que ens pareix poc desenvolupada.

 

COMENTARI:

Prou bé el tema de les faltes d´ortografia, encara que si vos haguereu fixat un poquet més en Power-Point us haurien estalviat unes quantes.

Aspectes a millorar: Com ja vaig dir en l´altre treball, l´objectiu principal era argumentar raonadament i tampoc ho heu fet sempre.

En altre ordre de coses, en l´apartat de la Pax Romana, el havieu de parlar sobretot de si una pau imposada per la foça és justa. Teniu una idea errònea de com els romans tractaven els conquerits. Sempre que es respectara el domini de Roma, als sotmesos els anà molt bé. Els donaren la ciutadania romana i alguns arribaren fins i tot a emperadors. El dilema estava en si als conquerits els valgué perdre la seva cultura pròpia, a canvi de tots els avanços que portaren els romans. Per últim, vos haveu botat un punt sencer: l´autoritarisme imperial.

Aspectes positius: Una de les millors coses del vostre treball és la política interior imperial. Doneu una contestació curta, però argumenteu. És a dir, trieu una de les dues opcions que hi ha (llibertat política contra benestar economic i social) i la defenseu dient el per què. Això és argumentar i és el que haurieu d´haver fet en tots els apartats. A la conclussió parleu de dos conceptes molt interesants: “bona manera de governar” i “poc desenvolupada”. El que passa és que no explique perque penseu que són així. És una llastima perque tindrieu una conclusió excelent. Altres punts concrets, com la introducció, estan prou bé.

Vos repetiré el mateix consell que als vostres companys: utilitzeu correctament les paraules. En l´apartat de l´expansió militar comenceu parlant de províncies romanes que ja no existeixen i després ho feu d´estats actuals que no existien llavors. O una cosa o un altra, però no totes dues.Ara bé, l´argument de que una cultura és més important quan més haga conquerit em sembla paupèrrima, encara que sospite que es troba força difosa. Quan parleu de restes del passat no penseu tan sols en edificis vells i pedres. Hi han moltes altres coses no físiques que ens influeixen molt més. Per exemple el menjar o la llengua. Al cap i a la fi, si no fora per els romans no existirien les classes de valencià.

Alejandro Gellida, Adrián Escrig i Adrian Palanques.

Alejandro Gellida, Adrián Escrig i Adrian Palanques.

Al-Àndalus

Introducció

Al-Àndalus van ser els diferents estats musulmans que agüeren a la Península Ibèrica entre els anys 711 i 1492.

Va tinre lloc en la Península Ibèrica entre els anys 711 i 1492.

El Sarq Al-Àndalus van ser les terres del sud de la Península Ibèrica com Catalunya, Comunitat Valenciana o Múrcia.

Les diferents etapes polítiques van ser aquestes :

· 711-756: emirat dependent de Damasc. Al-Ándalus es governat per els omeies.

· 756-929: emirat independent de Bagdad. Membres de la dinastia abbasida assassinen a els omeies. Aconsegueix escapar Abd-al-Rahman I que se refugià en Còrdova.

· 929-1031: Califat de Còrdova: Abd-al-Rahman III se proclama califa.

· 1031-1261: Regnes de taifes. Divisió política d´al-Àndalus. Regnes independents anomenats taifes.

· 1238-1492: Regne de Granada. Últim bastió independet Andalusí i últim regne de majoria musulmana peninsular.

Els grups socials

-Els Arabs i els siris van constituir el més alt nivell social i van ocupar les milllors terres i es concentraen en el Mediterrani i Andalusia

-Els berbers, en un nivell més baix es van instalar en les zones muntanyoses i es dedicaven al pastoreig.

-Els mossàrabs eren cristians que vivien entre els moros d’Espanya durant la dominació musulmana.

-Els muladís era el nom que es va asignar als hispanovisigots convertits a l’Islam.

-Els jueus el seu paper social fou molt destacat i ocuparen carrecs molt importants.

-Els esclaus eren el mes baix nivell social en la societat andalusina, provenien d’Europa o África i servien en les cases de l’aristocràcia o en l’exèrcit.

La ciutat andalusina

Parts d ela ciutat:

Aljima: barri de moros o de jueus.

Alcasser: palau reial o fortalesa.

Alqueria: casa de camp amb terra de conreu generalmen de regadiu i situada a les inmediacions de la ciutat.

Muralla: conjunt de murs que envolten i defensen una plaça o lloc.

Zoco: plaça de una població,especialment en paisos arabs.

Banys: lloc on estàn els banys dutxes… i de més coses per al aseo.

Alhondiga: eren mesons o llocs de venta.

L’alqueria andalusina

Petits poblats rurals dedicats a l’agricultura de secà i regadiu, les habitaben el berbers i els muladís. Eren clànics, que era que vivien membres de la mateixa família.

La conquesta musulmana

Degut als pactes es conqueria de manera mes ràpida i més pacífica i no moria ningú.

En part sí, degut a que si no s’aguera fet l’ocupació militar les millores hagueren arrivat més tart i hagueren tardat en entrar en la societat .

En alguns pactes deixaben manar als nobles però els feen pagar impostos.

La convivencia social

Els deixaven ser de la religió que volgueren, però si eren mussulmans habíen de pagar menys impostos.

La convivencia fou més dura.

Crec que la tolerància és ara menys respectada, ja que ara hi ha xenofobia i racisme.

Els mossàrabs

En un principi constituïen la majoria dels habitants d´al-Àndalus, però, poc a poc va anar disminuint el nombre de mossàrabs.

També tenien una gran influència en la cultura, ja que van aportar distints elements de la cultura hispano-àrab.

Jo no estic d’acord en que la llengua valenciana prové del àrab perquè molt poques paraules del àrab s’han adaptat ara al valencià o català.

Influencia del al-Àndalus avuí

Perquè hui en dia la gent aprecia més els diners que abans.

Si hi ha restes en moltes ciutats com la mesquita de Còrdova o l’Alhambra de Granada.

A diferencia del castellà, moltes paraules del llenguatge àrab no estan ara en el valencià.

Conclusió

Que gràcies a la invasió àrab que es va produir, vam tindre grans avanços en quant a cultura, tecnologia, llenguatge, matemàtiques… i moltes més coses.

Va ser un gran esdeveniment perque va produir moltes millores.

 

COMENTARI:

Vos he afegit una nova foto perque la vostra no eixia, podeu dir-me la direcció o enviar-me-la al correu electrònic. A banda de conviar el tamany de la font per a intentar ocupar menys espai.

Aspectes a millorar: l´objectiu principal del treball era raonar i argumentar, dir el per què de les coses, la qual cosa no heu fet en tots els apartats. Tampoc heu posat exemples sempre que ho demanava. Com al descriure la cultura mossàrab o al demanar-vos paraules àrabs al nostre vocabulari.

Algunes preguntes no les heu enteses, el que és una errada tant vostra, per no consultar-me, com meva, per no explicar-me suficientment bé. Per exemple, no vos preguntava si pensaveu que la llengua valenciana venia de l´àrab, sino de la llengua mossàrab. Potser no vaig explicar bé que els mossàrabs (com nosaltres) eren bilingües: parlaven àrab i mossàrab. El mossàrab era una llengua derivada del llatí. Molts valencians pensen que és l´antecedent de l´actual valencià i que valencià i català no són la mateixa llengua. Vos preguntava per la vostra opinió al respecte. Una cosa semblant a passat amb la convència social.

Com a coses més puntuals, assenyalar que el Catalunya, València i Múrcia són a l´est de la Península, no al sud. Si bé la conquesta musulmana fou relativament pacífica en comparació a altres, això tampoco vol dir que no morís ningú.

Aspectes positius: El que més m´ha agradat del vostre treball és la gran qüantitat d´informació que jo vaig dir a classe i heu recordat, malgrat que parlava prou ràpit. Teniu (no sé si tots tres) una molt bona capacitat per a enmagatzemar conceptes, la qual cosa vos serà molt útil en el vostre futur.

La part de la introducció, l´exposició (els fets) i la conclusió estan prou bé. Sobretot la conclusió. En comtes de repetir el que havieu dit heu fet un resum de la vostra impresió sobre al-Àndalus.

M´ha sorprés que diguereu que abans s´apreciaven menys els diners. Per una banda perque vos preguntava per què s´estudia més al-Àndalus ara que anteriorment. El motiu principal és que Espanya era un estat molt cristià i s´intentava eliminar tot allò que anara contra la "històrica cristianitat" del seu pasat, com per exemple al-Àndalus on convivien diverses religions. Com vegeu (igual que amb els articles del Barça-Madrid), depenent del interesos de l´autor ens pot arrivar una informació ben diferent d´un mateix fet. De l´altra, perque vos asegure que si alguna cosa tenen en comú totes les civilitzacions de la Història és el seu amor per les riqueses.

Per acabar un petit consell: utilitzeu apropiadament les paraules. A l´apartat dels grups socials heu utilitzat "moro" com a sinònim de "musulmà". Moro vol dir que vé del nord d´Africa, mentres que musulmà vol dir que practica l´Islam. I no és el mateix. Perque no tots els musulmans són moros (com els àrabs, els siris o els muladís), ni tots els moros són musulmans (com els moriscos, que eren cristians).

Espere que tot això vos ajude (tant als que heu fet el treball com a la resta) a que haga estat una expeiència més profitosa.

Preparats per a descarregar

Per fi he pujat els PowerPoints. Són a la web de Megaupload. Ara, a banda de mirar-los per internet com abans, podeu descarregar-los al vostre ordinador. Així els tindreu guardats i podreu mirar-los sense que faga falta estar conectat a internet, com un document qualsevol. No sé si coneixeu Megaupload, és molt senzill d´utilitzar. Per a descarregar heu de fer click a l´enllaç de baix. Després vos demanara teclejar tres lletres que podeu vore a la pantalla. Per últim, després d´esperar 45 segons, heu de fer click a "descarga gratuita". Supose que no hi haura cap problema. En cas contrari podeu escriure´m, com sempre, al correu electrònic.

Pèricles: http://www.megaupload.com/?d=WAI33X4N

Dinastia Júlio Clàudia: http://www.megaupload.com/?d=07E159SX

Al-Àndalus: http://www.megaupload.com/?d=9JAFMQ1G

 

La dinastia Júlio-Clàudia

La dinastia Júlio-Clàudia

Per acabar, aquestés el tercer PowerPoint, encara que cronològicament seria el segon. Parla de la història de Roma, concretament del pas de la República a l´Imperi. Vorem als cinc primers emperadors, els membres de la DINASTIA JÚLIO-CLÀUDIA. Ells, principalment Octavi August, posaren les bases d´un estat i un modus de vida que durà quasi cinc-cents anys a Roma i quasi mil cinc-cents a Bizanci. En aquesta ocasió, parlarem de l´economia i l´imperialisme entre els segles I aC i I dC. Bones redaccions!

 

http://docs.google.com/Presentation?id=dgw4j9rk_919wg39rd9

Al-Àndalus

Al-Àndalus

Aquest és el segon PowerPoint. Tracta sobre AL-ÀNDALUS, el nom amb el qual es coneix als diferents estats musulmans que hagueren a la Península Ibèrica entre els anys 711 i 1492 de la era cristiana, o entre els anys 92 i el 897 segons l´Hègira. Com podeu vore és una història molt llarga. Per això només ens centrarem en la societat andalusina i en la manipulació que hi ha hagut posteriorment en estudiar-la a la Història d´Espanya. Crec que és un bon exemple d´allò que intentava explicar: encara que basada en fets objectius, l´estudi i la interpretació de la Història és una opinió tan subjectiva com pot ser-lo el futbol. Ara vos toca a vosaltres opinar. Molta sort i a argumentar!

http://docs.google.com/Presentation?id=dgw4j9rk_59fmjm4gdr

Pèricles

Pèricles

Ací teniu el primer PowerPoint: PÈRICLES. Només heu de fer click a l´enllaç de baix. Com sabeu, va ser un polític atenenc que va viure al segle V aC, el qual precisament es coneix com el segle de Pèricles. Aquesta opció del treball tracta de la política i la cultura d´Atenes en el seu temps. Si teniu cap problema ja sabeu el que heu de fer: escriure un mail i enviar-lo a argumentacio@terra.es. Adèu!

http://docs.google.com/Presentation?id=dgw4j9rk_0ch2x2rgn

Benvinguts al racó de la Història

Hola a tots. En aquest racó trobareu les presentacions de PowerPoint per fer el treball sobre l´argumentació. Només heu de fer click damunt els enllaços i arrivareu a la web on els podreu descarregar. Si teniu qualsevol dubte podeu enviar un mail a argumentacio@terra.es o afegir un comentari. Tampoc oblideu enviar un mail amb els components del grup (o si el feu individual) i el tema triat. Fins aviat!