Alejandro Gellida, Adrián Escrig i Adrian Palanques.
Al-Àndalus
Introducció
Al-Àndalus van ser els diferents estats musulmans que agüeren a la Península Ibèrica entre els anys 711 i 1492.
Va tinre lloc en la Península Ibèrica entre els anys 711 i 1492.
El Sarq Al-Àndalus van ser les terres del sud de la Península Ibèrica com Catalunya, Comunitat Valenciana o Múrcia.
Les diferents etapes polítiques van ser aquestes :
· 711-756: emirat dependent de Damasc. Al-Ándalus es governat per els omeies.
· 756-929: emirat independent de Bagdad. Membres de la dinastia abbasida assassinen a els omeies. Aconsegueix escapar Abd-al-Rahman I que se refugià en Còrdova.
· 929-1031: Califat de Còrdova: Abd-al-Rahman III se proclama califa.
· 1031-1261: Regnes de taifes. Divisió política d´al-Àndalus. Regnes independents anomenats taifes.
· 1238-1492: Regne de Granada. Últim bastió independet Andalusí i últim regne de majoria musulmana peninsular.
Els grups socials
-Els Arabs i els siris van constituir el més alt nivell social i van ocupar les milllors terres i es concentraen en el Mediterrani i Andalusia
-Els berbers, en un nivell més baix es van instalar en les zones muntanyoses i es dedicaven al pastoreig.
-Els mossàrabs eren cristians que vivien entre els moros d’Espanya durant la dominació musulmana.
-Els muladís era el nom que es va asignar als hispanovisigots convertits a l’Islam.
-Els jueus el seu paper social fou molt destacat i ocuparen carrecs molt importants.
-Els esclaus eren el mes baix nivell social en la societat andalusina, provenien d’Europa o África i servien en les cases de l’aristocràcia o en l’exèrcit.
La ciutat andalusina
Parts d ela ciutat:
Aljima: barri de moros o de jueus.
Alcasser: palau reial o fortalesa.
Alqueria: casa de camp amb terra de conreu generalmen de regadiu i situada a les inmediacions de la ciutat.
Muralla: conjunt de murs que envolten i defensen una plaça o lloc.
Zoco: plaça de una població,especialment en paisos arabs.
Banys: lloc on estàn els banys dutxes… i de més coses per al aseo.
Alhondiga: eren mesons o llocs de venta.
L’alqueria andalusina
Petits poblats rurals dedicats a l’agricultura de secà i regadiu, les habitaben el berbers i els muladís. Eren clànics, que era que vivien membres de la mateixa família.
La conquesta musulmana
Degut als pactes es conqueria de manera mes ràpida i més pacífica i no moria ningú.
En part sí, degut a que si no s’aguera fet l’ocupació militar les millores hagueren arrivat més tart i hagueren tardat en entrar en la societat .
En alguns pactes deixaben manar als nobles però els feen pagar impostos.
La convivencia social
Els deixaven ser de la religió que volgueren, però si eren mussulmans habíen de pagar menys impostos.
La convivencia fou més dura.
Crec que la tolerància és ara menys respectada, ja que ara hi ha xenofobia i racisme.
Els mossàrabs
En un principi constituïen la majoria dels habitants d´al-Àndalus, però, poc a poc va anar disminuint el nombre de mossàrabs.
També tenien una gran influència en la cultura, ja que van aportar distints elements de la cultura hispano-àrab.
Jo no estic d’acord en que la llengua valenciana prové del àrab perquè molt poques paraules del àrab s’han adaptat ara al valencià o català.
Influencia del al-Àndalus avuí
Perquè hui en dia la gent aprecia més els diners que abans.
Si hi ha restes en moltes ciutats com la mesquita de Còrdova o l’Alhambra de Granada.
A diferencia del castellà, moltes paraules del llenguatge àrab no estan ara en el valencià.
Conclusió
Que gràcies a la invasió àrab que es va produir, vam tindre grans avanços en quant a cultura, tecnologia, llenguatge, matemàtiques… i moltes més coses.
Va ser un gran esdeveniment perque va produir moltes millores.
COMENTARI:
Vos he afegit una nova foto perque la vostra no eixia, podeu dir-me la direcció o enviar-me-la al correu electrònic. A banda de conviar el tamany de la font per a intentar ocupar menys espai.
Aspectes a millorar: l´objectiu principal del treball era raonar i argumentar, dir el per què de les coses, la qual cosa no heu fet en tots els apartats. Tampoc heu posat exemples sempre que ho demanava. Com al descriure la cultura mossàrab o al demanar-vos paraules àrabs al nostre vocabulari.
Algunes preguntes no les heu enteses, el que és una errada tant vostra, per no consultar-me, com meva, per no explicar-me suficientment bé. Per exemple, no vos preguntava si pensaveu que la llengua valenciana venia de l´àrab, sino de la llengua mossàrab. Potser no vaig explicar bé que els mossàrabs (com nosaltres) eren bilingües: parlaven àrab i mossàrab. El mossàrab era una llengua derivada del llatí. Molts valencians pensen que és l´antecedent de l´actual valencià i que valencià i català no són la mateixa llengua. Vos preguntava per la vostra opinió al respecte. Una cosa semblant a passat amb la convència social.
Com a coses més puntuals, assenyalar que el Catalunya, València i Múrcia són a l´est de la Península, no al sud. Si bé la conquesta musulmana fou relativament pacífica en comparació a altres, això tampoco vol dir que no morís ningú.
Aspectes positius: El que més m´ha agradat del vostre treball és la gran qüantitat d´informació que jo vaig dir a classe i heu recordat, malgrat que parlava prou ràpit. Teniu (no sé si tots tres) una molt bona capacitat per a enmagatzemar conceptes, la qual cosa vos serà molt útil en el vostre futur.
La part de la introducció, l´exposició (els fets) i la conclusió estan prou bé. Sobretot la conclusió. En comtes de repetir el que havieu dit heu fet un resum de la vostra impresió sobre al-Àndalus.
M´ha sorprés que diguereu que abans s´apreciaven menys els diners. Per una banda perque vos preguntava per què s´estudia més al-Àndalus ara que anteriorment. El motiu principal és que Espanya era un estat molt cristià i s´intentava eliminar tot allò que anara contra la "històrica cristianitat" del seu pasat, com per exemple al-Àndalus on convivien diverses religions. Com vegeu (igual que amb els articles del Barça-Madrid), depenent del interesos de l´autor ens pot arrivar una informació ben diferent d´un mateix fet. De l´altra, perque vos asegure que si alguna cosa tenen en comú totes les civilitzacions de la Història és el seu amor per les riqueses.
Per acabar un petit consell: utilitzeu apropiadament les paraules. A l´apartat dels grups socials heu utilitzat "moro" com a sinònim de "musulmà". Moro vol dir que vé del nord d´Africa, mentres que musulmà vol dir que practica l´Islam. I no és el mateix. Perque no tots els musulmans són moros (com els àrabs, els siris o els muladís), ni tots els moros són musulmans (com els moriscos, que eren cristians).
Espere que tot això vos ajude (tant als que heu fet el treball com a la resta) a que haga estat una expeiència més profitosa.
0 comentarios