Blogia
LECTUBLOGBATX

PREMSA

La Sala Beckett estrena 'Soterrani', l'última obra de Benet i Jornet

L'escenari del teatre acull aquests dies la representació de Soterrani a càrrec dels actors Pep Cruz i Pere Arquillué, l'última obra del dramaturg Josep Maria Benet i Jornet.

Soterrani és un thriller intrigant en què els dos actors representen a dos desconeguts que inicien una conversa aparentment casual que va esdevenint trascendent. El diàleg és cordial però es va tornant cada cop més intrigant a mesura que avança l'acció quan els dos homes es van coneixent millor. Llavors apareix l'horror i la barbàrie de la que és capaç l'home.

L'obra, que es representarà a la Sala Beckett fins el 4 de maig, evita els judicis de valor.

'La lectura i la vida', d'Emili Teixidor

'La lectura i la vida', d'Emili Teixidor 'AVUI CRITICO JO' és l'espai a través del qual tots podeu exercir de crítics literaris de manera pública, tot i que en format sintètic, això sí. Cada setmana us proposarem un títol i publicarem al suplement 'Cultura' una selecció dels comentaris que ens envieu via web. És l'hora de dir la vostra.

Quins passos has de seguir per opinar sobre el llibre que et proposa el suplement 'CULTURA'?

1. Per opinar, introdueix el teu comentari en el mòdul L'opinió del lector.
2. Se't demanarà un nom d'usuari i que repeteixis en majúscules la combinació de 6 lletres i xifres que t'apareixerà.
3. Clica a Enviar opinió un cop hagis redactat la teva crítica del llibre (d'un màxim de 500 caracters) i introduït les lletres i xifres de la imatge.
4. Una selecció de les opinions es publicarà els dijous en el suplement 'CULTURA' que trobaràs als quioscos juntament amb l'AVUI.
5. Si coneixeu algú a qui pugui interessar participar en l'AVUI CRITICO JO, podeu enviar-li aquesta pàgina clicant a la icona del sobre o bé enviant-li l'URL d'aquest article.

Denegat el codi lingüístic 'val' promogut per entitats secesionistes valencianes

La unitat de la llengua catalana ha estat refermada per un organisme competent com Sil Internacional, entitat que gestiona els codis ISO que fan referència a les llengües del món, en refusar la proposta de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana de crear un codi ISO 'val' diferent del 'ca' que identifica la llengua catalana.
La unitat de la llengua catalana ha estat refermada per un organisme competent com Sil Internacional, entitat que gestiona els codis ISO que fan referència a les llengües del món, en refusar la proposta de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana i altres entitats de crear un codi ISO 'val' diferent del 'ca' que identifica la llengua catalana. Aquesta proposta pretenia formalitzar el secessionisme bibliogràfic que fins no fa gaire aplicava la Biblioteca Nacional espanyola, que diferenciava els llibres escrits en les variants catalana i valenciana, metodologia no oficial que encara aplica l'Agència Espanyola de l'ISBN.

Sil Internacional ha refusat la proposta adduint raonaments que inclouen diverses sentències jurídiques que reconeixen la unitat de la llengua catalana així com el dictamen de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua en el mateix sentit.www.avui.cat

TV3 es veurà a València

Com des de fa 21 anys, TV3 seguirà veient-se al País Valencià. Amb una diferència: mentre que fins ara era Acció Cultural del País Valencià (ACPV) qui ho possibilitava, ara serà el declarat antagonista d'aquesta associació, el govern valencià, qui la promourà des de la seva pròpia xarxa. A canvi, a Catalunya es podran veure Canal 9 i Punt 2.

Així ho va anunciar ahir el vicepresident primer i portaveu del govern valencià, Vicent Rambla, en fer públic que el tercer múltiplex ofert pel ministeri d'Indústria el destinaran a l'intercanvi de senyals de les televisions públiques de comunitats veïnes com ara Catalunya i Múrcia.

Rambla va citar expressament TV3 i la televisió de Múrcia, però no va dir res dels altres canals de la CCMA (K3/33, 3/24, 300) que actualment ja arriben per TDT al País Valencià. La continuïtat d'algun d'aquests tres, per tant, podria perillar.

Més canals
Al final d'aquest estira-i-arronsa, el govern valencià ha aconseguit un dels seus objectius: que el govern espanyol li atorgués més canals per poder adjudicar-los a qui volgués. Es tracta dels quatre canals del segon múltiplex que va oferir fa uns mesos el ministeri al govern valencià perquè hi passés TV3 i que el govern va qualificar d'insuficients, però que ahir Rambla va anunciar que trauran a concurs.

El portaveu del govern valencià va apuntar que "fins no fa gaire la Comunitat Valenciana estava clarament desatesa", ja que només disposava d'un múltiplex. Dos canals d'aquest múltiplex els utilitzen Canal 9 i Punt 2, mentre que els dos restants els va adjudicar a una televisió del grup Vocento, Las Provincias Televisión, i a una de la Cadena COPE, Televisión Popular del Mediterráneo.

Rambla va assegurar que havia demanat al govern de Catalunya que fes "un esforç de respecte cap a les institucions i denominacions valencianes recollides a l'Estatut valencià", en referència, bàsicament, a l'ús de la denominació País Valencià en lloc de Comunitat Valenciana als mitjans de la CCMA. D'altra banda, Rambla va escometre ACPV i va afirmar que "sense cap rubor segueix cometent il·legalitats".

 

www.avui.cat 

L'obra de teatre 'Trànsits' porta a Girona els conflictes i secrets de cinc persones que travessen Europa en tren

Tres homes i dues dones que oculten secrets i desitjos inconfessables coincideixen en un tren de llarg recorregut que travessa Europa


Tres homes i dues dones que oculten secrets i desitjos inconfessables coincideixen en un tren de llarg recorregut que travessa Europa. Aquesta és la història que el text de Carles Batlle i la direcció de Magda Puyo duran dijous a l'escenari de la Sala la Planeta de Girona en el marc del festival Temporada Alta.

L'obra, que ja té les entrades exhaurides, pretén reflexionar sobre temes com la identitat, la memòria, els orígens o la temptació donant veu als pensaments profunds dels personatges. "Ha estat un treball molt col·lectiu i on el text ha permès que cada actor fes una recreació molt personal dels personatges", ha explicat la director de l'obra, Magda Puyo, que ha destacat la barreja de "quasi tots els llenguatges que hi pot haver en escena".

 

www.avui.cat 

L'iGoogle, disponible en català

El servei de personalització de continguts informatius de Google, l'iGoogle, ha estrenat aquest dimecres 10 d'octubre, la seva interfície en català

El servei de personalització de continguts informatius de Google, l'iGoogle, ha estrenat aquest dimecres 10 d'octubre, la seva interfície en català. Aquesta utilitat, que permet consultar en una mateixa pàgina diversos serveis informatius actualitzats, entre ells els titulars de l'AVUI.CAT, així com continguts d'oci, lleure i jocs, ha habilitat la possibilitat d'utilitzar la llengua catalana en els seus menús contextuals i en totes les eines de cerca, preferència  i personalització.

El servei iGoogle, que fins ara era accessible en idiomes com l'anglès i el castellà permet als usuaris triar entre més de 10.000 fonts de continguts d'arreu del món, entre els quals hi ha una bona representació de continguts catalans.
 
Una altra novetat de l'iGoogle és la possibilitat de personalitzar el fons de pantalla a partir de diversos temes predefinits, com una platja o una parada d'autobús, amb la característica que aquests fons són dinàmics i canvien al llarg del dia reflectint els canvis horaris i meteorològics.

www.avui.cat

Un gira de joves poetes de parla catalana comença demà a Búger, Mallorca

El primer dels sis actes poètics de la desena edició del "Solstici d'estiu-Joves Poetes de la Mediterrània" organitzat per la Fundació ACA i dedicat a joves poetes de parla catalana tindrà lloc demà a la nit a Búger
El primer dels sis actes poètics de la desena edició del "Solstici d'estiu-Joves Poetes de la Mediterrània" organitzat per la Fundació ACA i dedicat a joves poetes de parla catalana tindrà lloc demà a la nit a Búger (Mallorca).

La gira poètica comptarà amb la participació de cinc joves poetes procedents de Mallorca, Menorca, Formentera, València i Catalunya.

Es tracta de Clara Fontanet, de Mancor de la Vall, de 18 anys i estudiant de Comunicació Audiovisual; Blanca Ripoll, d'Alaior, de 22 anys i llicenciada en Hispàniques; Esteve Portas, de Formentera, de 21 anys i estudiant de Fisioteràpia; Eduard Escoffet, de Barcelona, de 28 anys i actualment en atur i Alfons Navarret, de Burjassot, de 33 anys, llicenciat en Dret i l'únic dels cinc que ja té obra publicada.

La gira continuarà el 10 de juliol a Barcelona, el dia 12 a Alaior (Menorca), el dia 20 a Sant Miquel de Balansat (Eivissa), el 21 a Formentera i el 27 a Burjassot (València).

"Aquests cinc joves poetes, elegits de forma aleatòria entre molts d'altres, delectaran amb una lectura dels seus poemes aquests sis actes que compten amb el suport de les respectives institucions oficials culturals de les localitats on se celebraran", segons el coordinador de l'Aula Poètica de la Fundació ACA, Antoni Gost.

Aquests sis actes també estaran amenitzats per la música de "Waiting the widow", un grup mallorquí format per Pere Bestard (guitarra), Genis Gálvez Crespí (baix) i Miquel Marquet (bateria) i per un sopar a l'aire lliure preparat amb productes ecològics per l'Aula de Gastronomia Mallorquina de la Fundació ACA.


www.avui.cat

Amos Oz, premi Príncep d'Astúries de les Lletres

Amos Oz, premi Príncep d'Astúries de les Lletres
La vida i l’obra de l’escriptor Amos Oz, nascut a Jerusalem el 1939, i des d’avui premi Príncep d’Astúries de les Lletres, està marcada per la recerca de l’aspiració poètica

La vida i l’obra de l’escriptor Amos Oz, nascut a Jerusalem el 1939, i des d’avui premi Príncep d’Astúries de les Lletres, està marcada per la recerca de l’aspiració poètica, heredada de la seva família, emigrants russos i polonesos i per l’afany d’entesa entre jueus i palestins.

Reconegut internacionalemnt, traduït a més de 30 llengües i considerat un dels autors més importants de la narrativa hebrea contemporània, Amos Oz és un dels intel·lectuals més compromesos amb el procés de pau al Pròxim Orient, una activitat que també impulsa des del moviment polític Pau Ara, que ell mateix va fundar.

Una lluita en que hi porta treballant més de 30 anys i en la que hi creu perquè "tard o d’hora arribarà una solució civilitzada". Oz sempre parla del dret a coexistir dels pobles israelià i palestí i del diàleg com a única solució.

 

www.avui.cat